НАШИЯТ БЛОГ

23

мар. 2016

5 насоки при създаване на лого дизайн – част I


Лого дизайнът е навсякъде около нас. За широката общественост, логата служат като напомняне за компания или продукт, а предизвикателството е към дизайнерите, които трябва да превърнат идеологията на една фирма в графика. В днешно време всеки иска да бъде различен и да изпъкне, но за целта трябва да има добра стратегия.  Може да оприличим логото като лице на фирмата, от където вече да си зададем въпроса: Как желаем да изглежда нашето лице?

В тази статия ще ви дадем 5 насоки за ключовите моменти при създаването на лого дизайн за Вашия бранд.

1. Уникално

Това е един от съветите, който често се казва, но рядко бива следван. Как да създадем нещо оригинално, което да се откроява в море от идентичности? Това е истинското изпитание на творческите способности на графичния дизайнер.

Ето как се постига уникалност: вместо да се престараваме, целта е да се мисли извън рамките на стандартното.

Ефектното лого трябва да се отличава, да бъде практично, с проста форма и да предава целенасочено съобщение. Да видим няколко от основните принципи на проектиране на лого:

  • Формата – възможно най-семпла. Това допринася за лесното разпознаване и позволява логото да бъде гъвкаво.
  • Нещо запомнящо се – да се доближава до простите неща, форми, линии, цветове.
  • Трайност – логото трябва да бъде „пригодено за бъдещето”, иначе казано да издържи на промените в стила на времето.
  • Подвижно – за да бъде ефективно едно лого, то трябва добре да се вписва в различни среди, приложения и повърхности.
  • Подходящо – логото трябва да пасва добре в сферата, в която се развива съответната идея, цел, бизнес.

2. История

Да, логото е изображение, но е също така и представяне на марката. Всяко лого има значение и идея, която се съдържа в него. В идеалния случай, доброто лого има две истории за разказване: една очевидна и една с по-дълбок, скрит смисъл. В простотата се крие съвършенството, което в този случай означава, проектирайки графиката да мислим за идеята, развитието и посланието което искаме да предадем. Тук огромно значение има и името на съответната фирма, организация или кауза, която ще бъде представена.

3. Концепция

Следва да изберем стил на работа. Към коя категория ще попадне логото, което искаме да изработим, според неговия стил, оформление, форма, техника и всички прилежащи към него елементи.

За да Ви дадем най-добрата насока тук ще използваме примери:

3.1. Логотип – Търговско наименование/ Инициали

Най-широко използваният вариант за лого дизайн, фокусиране върху текст и шрифт. Този тип може да бъде най-подходящ за фирми, чиито имена ефективно описват това, което те извършват или изработват. Уникално оформено текстово лого, което формулира името на фирма или търговска марка. Много често, персонализирани шрифтове са създадени специално за марки, за да се използват в маркетинга и брандирането. Инициалите също са един от разпространените видове лога. Те биват предпочитани и са полезни, когато името на организацията е трудно да се произнесе или е твърде дълго.

1type-01

3.2. Символ

Този вид лого представя дружеството в един прост, но смел начин. В повечето случаи, изображението е абстрактно или в стилизирана форма за да даде визуален интерес. Повечето компании, които използват този тип лого, избират много проста основна форма, но могат да бъдат създадени допълнителни алтернативни версии, които да стоят малко по-ярко. Човешкият ум може да си спомни една проста форма много по-лесно, отколкото по-съставна. Ако желаете да бъдете запомнени от по-широка група потребители(клиенти) и имате намерение за изграждане на голям бизнес, тогава е най-добре да използвате един прост символ или икона.

type-01

3.3. Комбинирано

Комбинация от символ и надпис – предпочитан от много клиенти, поради възможността да се ползват двата елемента както поотделно, така и заедно. Често срещано е и добавянето на кратък текст, който да допълни цялостната картина. Така се предоставя допълнителна яснота по отношение на идеята, към която компанията се стреми. Когато говорим за комбинация, трябва елементите ни да бъдат добре съчетани и да се допълват взаимно.

type03-01

3.4. Емблема

Вграждането на текст в определен символ или форма, така че двата елемента стават практически неразделни. Емблемите се доближават до външния вид на официален знак или печат, което ги прави по-често срещан избор за държавни и политически организации, но те също така се използват от най-известните частни компании. Тук все пак трябва да се внимава, когато е нужно емблемата да се отпечата в по-малки размери, тъй като има опасност текста да остане нечетлив.

4type-01

5 насоки при създаване на лого дизайн – част II


About Auther